Uroczystości i święta

Tradycje wielkanocne w Wieluniu

Zwyczaje kulinarne

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że Wielkanoc jest wyjątkowym czasem w roku. Polacy zwyczajowo obchodzą to Święto hucznie, a nie inaczej jest także w Wieluniu. Mieszkańcy naszego miasta w swoich zaciszach domowych przygotowują się na tę szczególną uroczystość. Pod względem kulinarnym na stołach nie może zabraknąć wielkanocnego żuru z jajkiem, a także różnego typu wędzonek na zimno. Oprócz tego przyjęło się, aby w Poniedziałek Wielkanocny podawać gorący bigos.

Święconka i jajka

W sobotę osoby wierzące zabierają ze sobą koszyczki ze święconką do kościoła. Jest to także okazja do nauczenia dzieci tradycji. Gotowane na twardo jajka są barwione, dzięki czemu otrzymujemy piękne, kolorowe pisanki, będące nie tylko smakowitą przekąską, ale też ozdobą niejednego stołu.

Zając i śmigus-dyngus

Jeżeli w jakiejś rodzinie jest zwyczaj robienia sobie prezentów, to przyjmuje się, że takie dary dostarcza wielkanocny zając. Na pewno jest to duża uciecha dla dzieci. Z kolei w Poniedziałek Wielkanocny można zostać oblanym wodą z racji zwyczaju o nazwie śmigus-dyngus.